július 7, 2021

A felújítás során a hőszivattyút is beépítettük

Ha nyár, akkor felújítás. Szerintem így van ez nagyon sokunknál. Persze ez logikus is, hiszen valószínűleg senki sem akar télen a mínusz 20 fokban ablakot és ajtót cserélni vagy valamilyen olyan nagyobb mértékű munkát csinálni, ami szinte kivitelezhetetlen úgy, hogy az adott házban vagy lakásban laknak. Volt már erre példa és lesz is példa, de azért valljuk be őszintén, hogy nem ez az ideális.

Mi is ezért húztuk-halasztottuk a felújítást, mert nem akartunk belevágni a rossz időben és hidegben. Persze az is igaz és hozzátartozik a történethez, hogy egy felújításnak a legfőbb kritériuma a pénz. Ha nincs pénz, nincs felújítás sem. Ha van pénz, akkor már holnap el lehet kezdeni felújítani a házat vagy lakást és szinte hipp-hopp megvan vele az ember. Na jó, azért ez a hipp-hopp nem megy olyan gyorsan, illetve ez is attól függ, hogy milyen szakembert fogunk ki, milyen gyakran tud jönni és milyen munkát végez.

Azt hiszem, hogy senkinek sem újdonság az olyan szakember, aki elvállal ki tudja hány munkát egyszerre és aztán igazából egyikkel sem halad és egyiket sem tudja befejezni időben. Sajnos volt már tapasztalatunk ezen a téren, úgyhogy ezt nem kell bemutatni nekünk.

Hálistennek, a mostani felújításnál abszolút szerencsénk volt a szakemberekkel, mert nagyon rendesek voltak, értettek ahhoz, amit csináltak és tényleg nagyon hamar megvoltak vele. Nem húzták-halasztották hónapokig, hanem a megbeszélt határidőre el is készültek a munkával. És, ami a másik legfontosabb, hogy nem kértek többet a munkáért, mint amit az elején megbeszéltünk, hanem még egy picit kevesebbre is jött ki a végén. Mondanom sem kell, hogy mennyire örültünk ennek.

Kicseréltük az összes nyílászárót a házban, az ajtókat is, mert már nagyon elavultak voltak és egyszerűen átengedtek már mindent a zajtól kezdve a hidegen át, tényleg szinte mindent.

A nyílászárók mellett egy hatalmas nagy újítással is előrukkoltunk, ugyanis beszereltettünk egy hőszivattyút, amit a KlimaGlobal cégtől rendeltünk meg. Sőt, nemcsak, hogy megrendeltük, hanem egyenesen velük is szereltettük be, mert ők teljeskörű szolgáltatást végeznek.

A klimaglobal.eu immáron 15 éve van a magyar piacon, így egyáltalán nem állíthatjuk róluk, hogy kezdők lennének a szakmában. A szakma egészen pontosan két fő pillérre épül, a klímákra és a hőszivattyúkra. Így akár a fűtést, akár a hűtést szeretnénk beszereltetni vagy felújítani a házunkban, ennél a cégnél mind a kettőre van lehetőség. A klímákat és hőszivattyúkat forgalmazzák, értékesítik és vállalják a beszerelést is. Alapvetően egy mosonmagyaróvári székhelyű vállalkozásról beszélünk, de ez nem jelenthet semmilyen problémát, hiszen a szolgáltatásukat az ország egész területén vállalják, így nem kell attól tartanunk, hogy egy olyan településen élünk, ahová ők nem mennek ki, mert túl messze van.

A megrendelés előtt érdemes átpásztáznunk a honlapjukat, ahol rengeteg hasznos információt találunk mind a klímákról, mind pedig a hőszivattyúkról, sőt még egy blogot is írnak, ahol pedig érdekes cikkeket olvashatunk a témában.

Amikor úgy döntünk, hogy szeretnénk megrendelni valamelyik terméket, akkor egy ajánlatot tudunk kérni a cégtől. Ehhez nem kell mást tenni, mint rákattintani a honlapon található ajánlatkérés gombra. Egészen pontosan az ajánlatkéréshez meg kell adnunk néhány alapinformációt, mint a nevünk, az email címünk, a telefonszámunk és hogy melyik városba vagy településre szeretnénk megrendelni a szolgáltatást. Ezek mellett pedig még tudunk hagyni egy rövid üzenetet is, amiben logikusan érdemes leírni, hogy melyik terméket szeretnénk megrendelni vagy, ha nem tudjuk pontosan, hogy melyiket, akkor leírni, hogy mik az elképzeléseink, miben gondolkodunk és hova szeretnénk beszereltetni. Itt érdemes leírni, ha van valamilyen speciális körülmény, helyszín, amit érdemes tudnia a cégnek. Ezek tudatában ők is sokkal pontosabb és személyreszabottabb ajánlattal tudnak előrukkolni.

KlimaGlobal

Milyan fajta hőszivattyúkat forglamaznak a KlimaGlobal-nál?

Alapvetően többfélét is forgalmaznak attól függően, hogy az adott készülék a víz, a föld vagy pedig a levegő energiáját hasznosítja. Az egyik fajta az úgynevezet talajkollektoros hőszivattyú. Itt már a nevéből következtethetünk arra, hogy a talaj energiáját használja föl. Ebben az esetben egy műanyag csőhálózatot helyeznek el olyan 1-2 méteres mélységben a talajban. Ez a csőhálózat a talaj hőjét elvonva melegíti fel a vizet és ezt hasznosítja. Forgalmaznak még talajszondás szivattyút is. Ennek a hőszivattyúnak az esetében már jóval mélyebbre, olyan 50-200 méteres mélységig kell fúrni. A hőszivattyú ebben a mélységben cirkuláltatja a vizet, ami az alsóbb talajrétegekben felmelegszik, majd már felmelegített állapotban kerül vissza a fűtési rendszerbe. A kínálatban megtalálható még kútvizes víz-víz szivattyú is, amely a talajvizet kivonva, majd újra visszajuttatva melegít. Szintén megtalálhatók náluk a levegő-levegő és a levegő-víz hőszivattyúk. Ezek a típusok a külső légkör hőenergiáját használják fel és vagy a vizet melegítik vagy pedig közvetlenül a szoba légterét.

Aki egyébként a hőszivattyúra benevez, az mindenképpen egy abszolút környezetbarát és fenntartható megoldásra teszi le a voksát, hiszen a hőszivattyú rendkívül kevés energiát használ. Tulajdonképpen csak a működtetéséhez van szükség némi áramra, ami valójában elhanyagolható és hosszútávon mindenképpen megtérül. Azt is szem előtt kell tartani, hogy ez nem egy rövidtávú befektetés, hanem csak hosszabb idő alatt fog megtérülni, viszont akkor maximálisan.

A KlimbaGlobal által forgalmazott hőszivattyú nagy előnye, hogy nagyon sokféle már meglévő fűtési rendszerhez lehet csatlakoztatni. Ez egészen pontosan azt jelent, hogy már meglévő modern fűtési rendszerekhez, mint például a padló-, a fal- és mennyezetfűtés. Ezekhez szinte mindenféle probléma nélkül lehet csatlakoztatni. Akik régebbi fűtésrendszerrel rendelkeznek azok esetében mindenképpen szükség van egy terepszemlére vagy helyszíni szemlére, mert ezek esetében van, hogy egyáltalán nem lehet csatlakoztatni vagy esetleg annyira drága lenne, hogy gyakorlatilag nem éri meg. A helyszíni szemlénél meg szokták vizsgálni, hogy rendelkezésre állnak-e a megfelelő talajviszonyok, lehetséges-e az azonnali telepítés vagy pedig egy komolyabb tereprendezésre van szükség, illetve azt, hogy a már meglévő fűtésrendszer alkalmas-e a kiépítésre vagy pedig egy teljesen újat kell telepíteni. Ezekben mind segítenek a cég munkatársai.

Mik az előnyei a KlimaGlobal által forgalmazott hőszivattyúnak a többi fűtési rendszerekhez képest?

Amikor az ember a fűtésre gondol, akkor nem mindig a legkellemesebb érzés jut az eszébe, hiszen sokan az elavult, régi fűtési rendszerekre gondolnak, vagy például a magas fűtési számlákra.

Vegyük példának a szilárd tüzelőanyagot használó fűtési módokat, mint például a kályha, kazán vagy kandalló. Bár ezek relatíve olcsón üzemeltethetők, de ugyanakkor nagyon sok velük a probléma és ráadásul sok füstöt és kormot is termelnek. Napjainkban már biztos, hogy nem ez a legmodernebb fűtési mód.

Nagyon sok helyen gázzal fűtenek. A gázkazánokat és konvektorokat jól lehet kezelni, azonban gyakran nagyon drága a gázzal való fűtés, ráadásul fennáll a szén-monoxid mérgezés veszélye.

Talán a legveszélytelenebb, de ugyanakkor a legdrágább vagyis, amiért a legtöbbet kell fizetni az mindenképpen az elektromos fűtési rendszer.

Az alább felsorolt fűtési rendszerekkel szemben a KlimaGlobal általforgalmazott hőszivattyú alkalmazása sokkal környezetbarátabb, hiszen teljes egészében a környezeti energiát használja. Sokan félnek attól, hogy a készülék hangos és nagy zajt csinál, azonban ez nem így van, mert teljes mértékben csendes és szinte észrevehetetlen.

Összességében nagyon elégedettek vagyunk a döntésünkkel, hogy megrendeltük és beépítettük a már említett hőszivattyút. Ténlyeg csendes, környezetbarát és már most látjuk, hogy biztosan meg fog térülni. Azóta folyamatosan ajánljuk másoknak is.