május 11, 2020

Az ablakcsere után napelemet is akartunk

 Néhány évnyi aktív spórlás után végre nekiálltunk a félretett pénzünkből felújítani a házat. A legfontosabbal kezdtük: lecseréltük a fa nyílászárókat műanyag keretekre. Erre főleg azért volt szükség, mert már elég leharcolt állapotban voltak az ablakaink, szeles időben, és főleg télen, nagyon lehetett érezni, hogy nem szigetelnek olyan jól. Mivel elég jól sikerült a spórlás, mondtam a férjemnek, hogy mi lenne, ha utánanéznék a napelem áraknak, mert én nagyon örülnék egy napelem rendszernek.

Némi keresgélés után találtunk egy nagyon jónak ígérkező napelemes rendszerekkel foglalkozó céget, a Pentele Solart, az ő oldalukon próbáltunk a napelem áraknak utána járni. Mint kiderült a weboldaluk böngészése közben, nehéz helyszíni felmérés nélkül megállapítani egy napelem árát, mert főleg az egyéni igényektől függ. Ami tulajdonképpen teljesen logikus, hiszen a legegyszerűbb háztartási eszközökre is igaz, hogy az ember azt választja árfekvésben is, amilyenre a leginkább szüksége van. Nyilván nem fogok egy porszívóból egy félmillió forintosat venni, ha amúgy csak 50 négyzetméteres a lakásom, és csak kéthavonta egyszer takarítok.

Mivel úgy láttuk, hogy a Pentele Solarnál ingyenes az első konzultáció, azaz a helyszíni felmérés, úgy döntöttünk, hogy felvesszük velük a kapcsolatot. Ki is jött az egyeztetett időpontban a kollégájuk, és úgy ítélte meg, hogy  a házunk megfelelő arra, hogy napelemet telepítsenek rá. A végleges napelem ár azonban csak ezután derült ki, mikor elküldték a végleges árajánlatot. Nekünk ez pont belefért, ezért vissza is jeleztünk nekik, hogy szeretnénk belevágni a projektbe. Jelenleg épp arra várunk, hogy az adminisztrációs körök után telepíthessük a rendszert. Már nagyon várjuk!