augusztus 30, 2020

Napelem és új ablakok után jöhet az elektromos fűtés is!

Nem régiben ugrottunk bele a nagy házalakításba, aminek leginkább az a célja, hogy energetikai szempontból kicsit feltuningoljuk a lakást. Persze most sincsen vele nagy gond, de azért mégis csak hosszú távra tervezünk itt élni, és azért a több tíz év alatt jócskán meg tud térülni egy-egy nagyobb befektetés. Gondolok itt például a hőszigetelésre, a műanyag nyílászárókra, meg persze a ma már talán kihagyhatatlan napelemes rendszerre. Na, ezeken már mind túl vagyunk, most jön az a rész, hogy amit lehet elektromos üzeművé teszünk, hiszen az az energia a napelemnek köszönhetően ingyen van.

Így jött az ötlet, hogy a mostani gázkazán helyett alternatív megoldásként elektromos fűtőpanel lesz a fő fűtőtest a házban. Mindenképpen olyan megoldást kerestünk, amivel ki tudjuk használni a napelem nyújtotta szabadságot és a villamos hálózattól való függetlenséget, ezért fontos kritérium volt, hogy az új módszer teljes mértékben elektromos árammal működjön. Rövid netes keresgélést követően erre tökéletes választásnak bizonyultak a tipikus skandináv típusú elektromos fűtőpanelek.

Csupa-csupa előnye van a megfelelő környezetben egy ilyen rendszernek. Ezek között vannak olyan kézenfekvő dolgok, mint például az, hogy rendkívül esztétikus berendezésekről van szó, ahogyan az az északi népektől megszokott. Letisztult, nem hivalkodó, minden környezetbe könnyen illeszkedő formák és rendkívüli színválaszték jellemzi ezeket az eszközöket, tehát azok is megtalálják a megfelelő dizájnt, akik a hagyományos egyszerűséget kedvelik, mint ahogyan azok is, akik kicsit extravagánsabb megjelenésre vágynak – ezen a téren is.

Az már talán kevésbé kézenfekvő érv mellette, hogy nagyon biztonságos rendszerről van szó. Sokaknak rögtön az ugrik be, hogy mivel nagyon közel kell felszerelni a földhöz, az alacsonyan közlekedő apró lények, mint a kisgyerekek és kisállatok különösen veszélyeztetve vannak mind a hőhatástól – égésveszély -, mind pedig a villanytól – áramütés. Azonban ha jól végig nézzük a KlimaGlobal honlapját – tőlük rendeltem a paneleket – akkor egyértelművé válik, hogy semmi ilyesmitől nem kell tartani. Nincsenek olyan felületetek egyik terméken sem, ahol bármi olyan vezetőhöz érhetnénk, amely áramütést okozhat, és a felületek sem lesznek melegebbek, mint mondjuk egy nyári napsütés után a járólap a teraszon.

Ami viszont talán igazán döntő volt az elektromos üzem mellett az, hogy rendkívül hatékonyan tudnak működni ezek a fűtőpanelek. Szóval a mi esetünkben például kisebb fogyasztással tudja ugyanolyan jól, vagy még jobban befűteni a teret, mint a gázüzemű rendszer. Ehhez jön még hozzá ugye grátiszban, hogy ingyen van a villamos energia… Arról nem is beszélve, hogy nagyon könnyű minden panel, tehát nagyon egyszerű felszerelni, nem igényel különösebb szakértelmet, úgyhogy nem kell még egy zsák pénzt kifizetni a szerelőnek.

Mindent összevetve szerintem egyáltalán nem meglepő, hogy ezt a megoldást választottuk, abban a pillanatban beleszerettünk, hogy felkerült a falra. Hogyha ilyesmiben gondolkodtok, akkor nézzétek meg a KlimaGlobal ajánlatait, minden fenn van a honlapjukon, amit a témában érdemes tudni.