augusztus 20, 2020

A felújítás során a napelemmel is spóroltunk

Mindent megtanultam a villanyszerelésről

Sosem gondoltam volna, hogy egyszer intenzíven belevetem magam a villanyszerelés és az épületgépészet rejtelmeibe, most azonban éppen ez történik velem. A párommal örököltünk egy kis tanyasi házat, amit egyenesen imádunk. Csak hát, ahogyan az a régebbi házakkal lenni szokott, ezen is akad bőven tennivaló. Ezért ezt a nyarat arra szánjuk, hogy szépen felújítsuk kívül, belül. Először az elektromos hálózatot cseréltük ki a házban, konkrétan kapott egy teljes újravezetékezést a rendszer. Így rengeteget megtanultam a villanyszerelésről, és még ha a jövőben nem is fogok ugyan nagy lelkesen nekiállni és villanyt szerelni, ha valami elromlik, mindenképpen hasznos tudás. Hiszen sosem lehet tudni, mikor kell majd legközelebb villanyszerelővel egyeztetnünk, és könnyebb úgy indítani a beszélgetést, hogy nekem is van némi alapom már, amire támaszkodni tudok az egyeztetések során.

Sokat tudok az ablakcseréről is

Ugyanígy nagyon sokat megtanultam az ablakcseréről és az ablakok korszerűsítéséről is. Abban abszolút egyetértettünk a párommal, hogy műanyag ablakokat szeretnénk, így egyértelműen ebbe a témába kezdtük el jobban beleásni magunkat. Most pedig, hogy már túl vagyunk az ablakcserén, már én adok tanácsokat az ismerőseinknek, akik most vágnak bele hasonló munkálatokba. Büszkén és lelkesen osztom meg az új tudásom velük, hogy mire figyeljenek a felújításkor, hogyan vegyenek ablakméretet, mit vegyenek figyelembe a régi, fakeretes ablakok műanyagkeretes nyílászáróra történő cseréjénél… Most azonban már egy egészen másik téma foglalkoztat, a napelemekkel történő spórolás.

A következő projekt a napelem telepítés!

Bizony, bizony. Most, hogy a felújítás végére érkeztünk ugyanis, hajlandóak lennénk még egy utolsó befektetést eszközölni, hogy a rezsiszámlánkon is spórolhassunk. Mindketten egyetértettünk a párommal abban, hogy a napelem ideális megoldás lehet a számunkra, ezért elkezdtünk keresgélni a neten. Hamar ráakadtunk a https://sporoljnapelemmel.hu oldalra, ami nagyon logikusan rendszerezve és összeszedve mutatja be az összes hasznos, a napelem telepítéssel kapcsolatos információt. Az oldal első körben arra hívja fel a figyelmet, hogy a napelem business hosszú távú befektetés, és bizony pénzbeli áldozattal jár. Így tényleg csak az vágjon bele, aki képes ezt az áldozatot meghozni. Ugyanakkor persze el kell mondani, hogy van segítség is, hiszen hitelekkel, különböző pályázati támogatásokkal lehet azért segítséget kapni az induláshoz. Ezekről szintúgy tudtok tájékozódni az oldalon.

Ami fontos, hogy ha napelemet telepít az ember, bár sokba kerül és nagyon pontosan meg kell határozni minden paramétert hozzá, hosszú távon nagyon is megéri a befektetés. Egy kisebb ház kapcsán, mint amilyen a miénk is, átlag 10 év alatt hozza vissza a rendszer az árát, és utána elmondható az, hogy ingyenessé válik a villanyfogyasztás. Vagyis, mivel a rendszer már visszahozta az árát és csak a saját maga által megtermelt áramot használják a háztulajdonosok, így tulajdonképpen olyan, mintha a havi villanyszámláért egyáltalán nem kellene fizetni! Persze ehhez nagyon pontosan érdemes tudni a paramétereket, de a https://sporoljnapelemmel.hu oldal a felméréshez is ad segítséget.

Akit érdekel a rendszer telepítése, az oldalon közvetlenül tud árajánlatot kérni a szakemberektől. Ehhez az éves áramfogyasztást szükséges megadni kilowatt per óra mértékegységben (vagy ha ez nem megy, akkor forintban), valamint a legfontosabb kapcsolattartási adatokat és a címet. Ezt követően a szakemberek kalkulálnak egy előzetes árat és e-mailben vagy telefonon lehetőségetek nyílik helyszíni felmérésre és további pontosításra is. Nemsokára mi is bekérjük az árajánlatot a saját portánkra, ne habozzatok, tegyétek meg ti is!