június 25, 2020

Műanyag ablakkal a jobb energetikai besorolásért is tehetsz

Már írtam arról, hogy nagyon nem mindegy, milyen ablakok vannak az ingatlanunkon a fűtés szempontjából. Ezt itt olvashatjátok: https://muanyag-ablak-csere.hu/ablakcsere-azonnal/.

A jó ablakok meggátolják, hogy a meleg kiszökjön és bejöjjön a hideg télen. Természetesen ennek elsősorban költségcsökkentő haszna van, de akkor is kifejezetten jó egy ablakcsere, ha el akarjuk adni a lakásunkat.

Ki ne szeretne ugyanis olyan helyre költözni, ahol frissen lettek cserélve az ablakok? Vagy ahol tudja, hogy keveset kell költeni a fűtésre ugyanezért?

Egy frissen cserélt, korszerű ablakokkal rendelkező lakás vagy ház sokkal nagyobb értéket képvisel a piacon. Energetikai szempontból pedig sokkal jobb besorolást kaphat ezáltal az ingatlan.

e-tanusitas.eu
e-tanusitas.eu

2009 óta az új építésű, 2012 óta pedig az összes ingatlan eladásakor kötelező egy úgynevezett energetikai tanúsítványt is mellékelni a többi papírhoz, ami az adás-vételkor gazdát cserél.

Az energetikai tanúsítvány kiállításához komplex módon meg kell vizsgálni a lakás vagy ház energiafelhasználását, és ezek alapján kapja meg a besorolását az ingatlan.

Ez a besorolás nincsen kőbe vésve, mondjuk egy ablakcsere pont indokolja, hogy új tanúsítványt csináltassunk az eladni kívánt ingatlannak.

Ezek a tanúsítványok 10 évig érvényesek, akkor pedig újat kell csináltatni. Főként akkor érdemes, ha el akarjuk adni az ingatlanunkat, vagy ha valamilyen pályázathoz szükséges ezt megcsináltatni.

A tanúsítvány kiállításakor megnézik, hogy milyen az ingatlan fűtési rendszere, hogy mennyire korszerű és hatékony a vízmelegítő rendszer és persze nem maradhat ki a hőszigetelés és ezáltal a nyílászárók is. A nyílászárók, azaz ablakok és ajtók nagy szerepet játszanak egy ingatlan energia felhasználásában. Azzal, hogy nem engedik ki a meleget, gyakorlatilag csökkentik a felhasználni kívánt energia mennyiségét.

MI nem ezért cseréltettük le persze az ablakainkat, de a mi tanúsítványunk mostanában fog lejárni, ezért úgy döntöttünk, hogy megelőzzük a bajt és megcsináltatjuk, mielőtt még esetleg szükségünk is lenne rá, hogy ne akkor kelljen rohangálni.

Az e-tanusitas.eu oldalon néztük meg, hogy mennyibe kerül egy ilyen tanúsítvány, majd velük egyeztettünk és megcsináltattuk a dokumentumot. Az volt célunk, hogy előre megcsináltatjuk, hogy ne kelljen esetleg később “szenvedni ” vele, erre kiderült, hogy itt, az e-tanusitas.eu oldalnál 24 óra leforgása alatt ki tudják, és ki is állítják ezt a tanúsítványt anélkül, hogy ezt külön kérni kellene, mert náluk ez az alapvető.

Fölösleges volt úgy sietnünk, mert miután eljöttek felmérni az otthonunk állapotát, 24 óra múlva valóban már meg is kaptuk a tanúsítványt, amin látszik, hogy jó döntésnek bizonyultak a műanyag ablakok, mert így egy jóval kedvezőbb besorolást kaptunk az ingatlanunkra.

Mások gondolom sokkal inkább határidőre kérik ezt a tanúsítványt, nekik biztosan nagy segítség, hogy a cég 24 óra alatt megcsinálja és én is örültem neki, hogy nem kellett napokat, vagy akár heteket várni az eredményre és a hiteles dokumentumra.

A régi már úgysem releváns, előbb vagy utóbb mindenképpen meg kellett volna csináltatnunk ezt a tanúsítványt, örülök, hogy már most megszereztük. Nem is került olyan sokba, mint gondoltam, az oldalon található árak szerint jártak el, nem voltak plusz költségek, sem meglepetések.

Időben érkeztek, viszonylag gyorsan elvégezték a felmérést és másnap valóban megérkezett a tanúsítvány, így nekem abszolút pozitív a véleményem az e-tanusitas.eu csapatáról és arról, ahogyan dolgoznak.

Nem tervezzük a közeljövőben eladni a házat, de boldog vagyok, hogy egyre modernebb, egyre inkább hasonlít álmaim házára és a kemény munkánkat az is bizonyítja, hogy ilyen jó értékelést kapott az “energia-teszten.