szeptember 2, 2020

Milyen formában érdemes ma vállalkozni? – Bt. alapítási tippek eszmecseréje ablak csere közben

Pár éve sorra veszik a városunkban azokat az ingatlanokat, amik fokozottan felújításra szorulnak és ahol indokolt, besegít az önkormányzat abban, hogy kulturáltabb módon nézzenek ki ezek az épületek. Erre a célra mindenféle pályázatokat szoktak kiírni, amiket szerencsére egész könnyű megnyerni, mert még a mi lépcsőházunknak is sikerült. Sajnos a hagyományos értelemben vett, országos panel programból kimaradtunk, de ez az önkormányzati pályázat lehetőséget adott arra, hogy mi is felzárkózzunk a város többi társasházához. Ez a fejlesztési tender egyrészt a házfal hőszigetelt burkolatának felújítására és kiegészítésére adott lehetőséget, másrészt a nyílászárók cseréjére. Ezzel a kombóval jelentősen sikerült megnövelni a ház energetikai hatékonyságát, hiszen sokkal jobbak lettek a szigetelések, aminek köszönhetően nem szökött úgy a meleg és kevesebbet kell azóta fűteni.

Külön jó móka volt maga az a nap, amikor a mi lakásunkon dolgoztak a szakemberek. Ilyenkor akarva-akaratlanul is úgy érzem, hogy kicsit szórakoztatnunk kell egymást persze anélkül, hogy bármelyikünk zavarná a másikat. Talán azért érzem így, mert valamiért az van a fejemben, hogy a többi háztartásban biztos nem foglalkoznak velük, pedig ők mindent megtesznek azért, hogy nekünk jobb minőségű műanyag nyílászárók gondoskodjanak a komfortunkról. Szóval szóba is elegyedtem a két sráccal, akik nálunk dolgoztak. Mindig is érdekelt, hogy hogy néz ki egy napjuk és ha mondjuk nem ekkora munkákat csinálnak, mint mondjuk egy ilyen társasház, akkor általában mennyire vannak teli munkával és mennyire kell előre foglalni náluk időpontot. Persze erre mind választ kaptam – hiszen egy nap mégis csak sok idő, ha állandóan jár az ember szája – szóval más témákra is átterelődött a szó. Persze én is sokat meséltem magamról, hiszen egy zenész élete sem annyira magától értetődő, főleg nem ilyen vírusjárta időszakokban, de közös témák is szóba jöttek. Ilyen volt például az is, hogy milyen formában érdemes ma Magyarországon vállalkozni.

Egyrészt kézenfekvő módon szóba került a KATA adózási formával teherviselő egyéni vállalkozói lét, ami egyébként egészen egyedülálló lehetőség kis hazánkat illetően, mert ha ügyesen matekozik az ember, akkor ebből még jól is jöhet ki (ami az itthoni adózást figyelembe véve nagy teljesítmény). Amiben viszont a srácok tudta sok hasznos infót adni nekem az a bt., mint betéti társasági vállalkozási forma, illetve ennek alapítása.

Arról meséltek, hogy mielőtt bármibe is belefogtak, ők egyeztettek egy könyvvizsgáló hölggyel, aki jártas a különböző vállalkozási és adózási lehetőségeket illetően. Vele végigvették, hogy megközelítőleg milyen bevételre és milyen kiadásokra lehet majd számítani a vállalkozásban éves szinten, mivel a sok szempontot figyelembe véve talán ez az, ami leginkább meghatározza azt, hogy mi a legkedvezőbb módja annak, hogy ténylegesen nyereségesen működhessen egy cég és ne emésszék fel a bevételt a ránehezedő terhek. Az ő esetükben erre a célra a bt-t ajánlotta a hölgy, mint ideális és leginkább rentábilis gazdasági társulási forma, ezért ebbe ugrottak bele. Ráadásul abban a szerencsés helyzetben voltak, hogy nem csak a megfelelő vállalkozási formára kaptak tanácsot, hanem arra is, hogy hol kérjenek segítséget magában a cégalapításban.

Bt alapítás 17.900 forinttól vagy INGYEN | topcegalapitas.eu

Itt hallottam először a topcegalapitas.eu-ról, ahol azzal foglalkoznak, hogy bt-k és kft-k létrehozását segítik elő egyrészt az adminisztratív teendők átvállalásával, másrészt szükség esetén székhelyszolgáltatással is. Mindez persze lehet, hogy elsőre feleslegesnek hangzik, azonban amint elkezd utána kutakodni az ember, hogy milyen teendői vannak egy ilyen procedúrát illetően, hamar szembesülhet vele, hogy mégsem minden annyira evidens, mint amennyire első pillantásra tűnhet és nagyon hasznos tud lenni, ha valaki ott van mellettünk, aki ért hozzá és nem hagyja, hogy bárminemű kulcsfontosságú mozzanat kimaradjon a teendők közül. Éppen ezért a srácok nagyon ajánlották a TopCégalapítást, különben ők is ráfázhattak volna.

Hozzájuk egy telefonos egyeztetés után mehettek, ahol egy segítőkész kolléga várta őket. Többféle csomag közül lehetett választani az előzetes egyeztetés során, aminek alapján dolgoztak velük együtt az irodában.

A legolcsóbb csomag 17.900 forintba kerül (+ÁFA). Itt tulajdonképpen az ügyvédi díjat kell kifizetni, minden más csak néhány papír kitöltését jelenti. Ebben az esetben a vállalkozónak magának kell gondoskodni a székhelyről, ami azért nem annyira magától értetődő, mint amennyire annak tűnik. Egyáltalán nem biztos, hogy egy induló szolgáltató már rendelkezik egy olyan címmel, ahová be lehet jegyeztetni a céget és tudja is fogadni például a hivatalos leveleket. De aki ezt az első csomagot választja, annak valószínűleg nincs ezzel problémája. Tehát ebben az esetben természetesen intézik az ügyvédi ellenjegyzését az alapításnak, a székhelyhez tartozó tulajdoni lapot, az aláírásmintákat, a jogi képviseletet a cégbíróság előtt, valamint a cégbíróságon való bejegyeztetést követően e-mailes értesítést a procedúra sikerességéről. Ehhez pedig jár pluszban egy egyórás konzultáció, amelynek során minden szükséges teendőt átbeszélhet az ügyfél a szolgáltató szakértőjével. Itt a helye minden további kérdésnek és tanácsadásnak is, valamint a megfelelő kontaktot (pl. könyvelő, gazdasági szakemberek, stb. ) cseréjének szükség esetén.

A második csomag magában foglalja az első szolgáltatásait, tehát ugyanúgy megkapja az ügyfél a cégbírósági jogi képviseletet, az ellenjegyzett alapító dokumentumot és minden adminisztratív és tanácsadási segítséget. Amiben viszont többet nyújt ez a csomag – és éppen ezért többe is kerül – az az, hogy székhely is mellé, méghozzá Budapesten. Erre azért lehet szükség, amit az előbb is említettem, hogy nem biztos, hogy minden induló vállalkozás rendelkezik ehhez megfelelő ingatlannal. Tehát aki kifizeti a 29.900 forintos díjat (+ÁFA), az gyakorlatilag ezért cserébe kap egy ingyen bt. alapítást budapesti székhellyel 6+1 ajándék hónap hosszára (aztán ezért tovább kell fizetni), ami magában foglalja azt is, hogy egyrészt kirakják a cégtáblát az adott címre, másrészt fogadják és továbbítják a leveleket, a kapott fontos dokumentumokat, természetesen igénybe lehet venni az irodát tárgyaláshoz, munkához, amihez az is dukál, hogy teljes mértékben karbantartanak helyettünk mindent. Szóval ez már teljeskörű szolgáltatásnak hangzik, ami tényleg hasznos lehet, ha nincs saját székhelyünk.

A harmadik csomag az előzővel megegyező feltételeket kínál, tehát ugyanúgy adott a képviselet, a konzultáció és miegymás lehetősége, a különbség csupán annyi, hogy nem budapesti székhely jár a szolgáltatással, hanem vidéki, méghozzá újlengyeli. Ez azért lehet jó választást, mert ebben az esetben nem kell IPA-t fizetni. Ebből adódóan drágább is ez a szolgáltatás, ami azt jelenti, hogy a 6+1 hónapra 39.900 forint (+ÁFA). Függően a speciális igényektől, mindenki el tudja dönteni, melyik éri meg neki jobban, illetve a TopCégalapításnál is tudnak ebben tanácsot adni.

Szerencsére az iroda is egy nagyon jól megközelíthető, központi helyen van Budapesten, a Duna partján, a Bem rakparton. Nekem ez fontos, mert sokszor alászaladtam már olyannak, hogy ó, csak Pesten kell elszaladnom valahová, aztán többet ültem a kocsiban városon belül, mintha elmentem volna Egerig a pályán. De ebben az esetben ez is pozitív.

Többszörösen jól jött ki ez az ablakcsere, szeretem, amikor teljesen véletlenül ilyen érdekes emberekkel sodor össze az élet és kölcsönösen hasznosak tudunk lenni egymásnak – amellett persze, hogy szórakoztatók is. Hálás vagyok a srácoknak, hogy megosztották velem ezeket az információkat, most pedig teljesen érthető, hogy ezek után én is a topcegalapitas.eu-nál fogok érdeklődni a saját ügyeimet illetően. Már fel is írtam magamnak, hogy Bt alapítás 17.900 forinttól vagy INGYEN | topcegalapitas.eu!