május 22, 2020

Ablakfelújítás után napelem telepítés

Egyik felújításnak sem látni a végét

Ha egy felújítást egyszer elkezdesz, nagy eséllyel egy ideig nem fogsz tudni leállni. Nem tudom, ti is így vagytok-e ezzel, de mi határozottan érezzük, milyen nehéz is ez. Amikor belevágtunk a szüleim vidéki házának a korszerűsítésébe, azt gondoltuk, hogy a legnagyobb nehézséget a régi fa keretes ablakok cseréje fogja majd okozni. Az ablakcsere azonban képzeljétek el, a vártnál jóval gördülékenyebben ment. Legalábbis sokkal simábban, mint ahogyan arra én számítottam. Szerencsére tényleg viszonylag kevés macerával megúsztunk. Ugyanis, bár nem volt egyszerű kivenni a régi, fa szerkezetes ablakokat, szerencsére jó állapotban voltak. Gyorsan és könnyedén ki tudtuk kapni őket. Ráadásul olyan mákunk volt, hogy sztenderd méretűek voltak az ablakok. Így nem kellett egyedileg legyártatni az új, műanyag ablakokat. De ami ezután következett, arra senki nem számított.

Szereljünk-e napelemet a tetőre?

Anyukám ugyanis egy családi ebéd alkalmával bedobta a témát, mi lenne, ah napelemeket szerelnénk a tetőre? Na, ezzel azt éreztem, Pandora szelencéjét nyitotta ki. A család egyik fele, akik fáradtabbak voltak a fél éve tartó felújítás miatt, erősen ellenezte az ötletet. A család haladóbb szellemű fele azonban kifejezetten büszke volt anyukámra, hogy alternatív energiahordozókban gondolkodik. Kompromisszumként abban maradtunk, hogy elkezdünk utána járni, eszik-e vagy isszák a napelemet, és megnézzük, érdemes lehet-e belevágni egy efféle befektetésbe. Úgyhogy néhány az interneten fellelhető szakirodalom átböngészése után úgy éreztem, kész napelem szakértővé váltam. Másból sem álltam ki, mint hogy összevessem a tetőszerkezetünket a napelemek dőlésszögével, de azt hiszem, végül is megérte a hadművelet.

Mi a helyzet a napelemek dőlésszögével?

Ti tudjátok-e, mit érdemes megvizsgálni a napelemek telepítése előtt? Nos, mindenekelőtt a tetőszerkezetet. A miénk elég régi, de szerencsére jó állapotban van, terhelhető. A napelemek azonban elég súlyosak, ezért ha nem megfelelő állapotú a tetőtök, tovább se gondoljátok az ötletet. Ráadásul ahhoz, hogy megfelelően tudjanak áramot termelni, elég nagy a helyigényük is, így nagy valószínűséggel majdnem a teljes tetőfelületet elfoglalják majd. De ami igazán trükkös, az a napelemek dőlésszöge. Az ideális dőlésszög ugye, annak függvényében változik, hogy hol foglalsz helyet ezen a kék földgolyón. Magyarországon 35 fokot szoktam javasolni, így kíváncsi voltam, vajon a mi szerkezetünk megfelel-e ennek a kritériumnak.

Kicsit izgulni kezdtem, amikor kiderült, hogy nálunk a tető dőlésszöge csak 25 fok. Akkor ez nem is jó, ha összevetem a napelemek dőlésszögével? Nem működnének jól a napelemek a tetőnkön? Aztán ahogy kicsit jobban utána olvastam rájöttem, hogy még nincs veszve semmi. 25-45 fok közötti dőlésszög esetén ugyanis még be lehet lőni a napelemeket úgy, hogy megfelelő hatást érjünk el. Úgyhogy eddig nagyjából 1:1. A tetőszerkezet kapcsán jól állunk, erős, jól karbantartott tetővel rendelkezünk. A napelemek dőlésszögét ha veszem, akkor pedig az ideálisnak az alsó határát súroljuk. Hát, meglátjuk ez mire lesz elég. Mindenesetre én ezzel az információval megyek részt venni a következő családi tárgyalásra. Szurkoljatok!