november 25, 2020

Ablakcsere után fogszabályozás

Nem olyan régen volt a lakásunkban ablakcsere. Az igazság az, hogy már ősrégi ablakok voltak bent, így bőven ráfért a felújítás és a csere. Ilyen régi faablak keretek voltak, amivel önmagában nekem nincs bajom, de a szigetelése réme volt, a kinézete pedig még inkább, és már nem is igazán lehetett karbantartani sem. Úgyhogy örültem neki, az ezzel járó felfordulásnak viszont már kevésbé. Ugyanis óriási rendetlenséggel és elképesztő mennyiségű porral jár. Így mindent le kell takarni, bár teljesen fölösleges mert így is, úgy is minden tiszta por lesz. Nekem ez azért ilyen szörnyű, mert allergiás vagyok a porra, így gyakorlatilag bárminemű felújítás után nekem alapfelszereltség a maszk. Anélkül nem tudok takarítani. Eszter nevű barátnőm is nemrég cserélt ablakot, de neki számításba jött egy másik nagyobb költség is. A fogorvosa ugyanis felvetette a fogszabályozás lehetőségét, és kérte, hogy gondolja át.

Eszter egy második kerületben található magánrendelőbe jár fogorvoshoz, a Kacsa utcába. Egyébként ez egy nagyon jól megközelíthető helyen, egy nagyon szép környéken van. Átküldte nekem a rendelő honlapját, és a blog bejegyzést, ami a fogszabályozásról szól, hogy olvassam el én is, és mondjak véleményt. Bár, nem vagyok fogorvos.

De hasznos volt egyébként, mert én korábban azt gondoltam, hogy a fogszabályozás elsősorban esztétikai eljárás. Persze azt sejtettem, hogy nem csak emiatt fontos, de úgy gondoltam mindig is, hogy ha az embernek van foga, akkor nagy gond nem lehet, mondjuk a rágással. De megtudtam, hogy például a rágóízületeket is helyre lehet rakni a fogszabályozás segítségével. Na, itt igazából már el is gondolkoztam, hogy még a végén én is befizetek egy fogszabályzóra, nekem ugyanis elképesztően kattog az állkapcsom, és érezhetően el is mozdul a helyéről, mondjuk egy nagyobb ásításnál, úgyhogy itt már nem volt kérdés, hogy tényleg végig fogom olvasni a cikket.

Szóval, a fogszabályzó hordása nem korhoz kötött, bármikor fel lehet helyezni, viszont az fontos szempont, hogy gyerekkorban, de legalábbis még a fejlődés befejezte előtt jobb ezt megtenni, ugyanis ilyenkor könnyebben „formálható” és „irányítható” az állkapocscsont, mivel még fejlődésben van.

Viszont, rengeteg türelmet igényel. A kezelés elején még nem lehet megmondani, hogy a fogszabályozás mennyi időt vesz igénybe, maximum egy körülbelüli időt lehet mondani, amit nem szabad ugyebár készpénznek venni. Ez pedig természetesen az egyéni adottságoktól, a kiinduló állapottól is függ.

Viszont, ami számomra a leghasznosabb információ volt, hogy vannak olyan esetek, amikor nem szükséges állandó fogszabályzó felhelyezése. Vannak ugyanis az ideiglenes fogszabályzók, amikről én azt hittem, hogy azok az állandó fogszabályzó levétele után, feltétlenül szükségesek, mintegy „utókezelésként” vagy állapotfenntartásként. De valójában önmagukban is elérhető vele a kívánt hatás bizonyos esetekben. Hátránya viszont, hogy sokkal hosszadalmasabb a folyamat. Hiszen sokkal rövidebb ideig van a fogakon, jellemzően ugyebár éjszaka, míg az állandó, a nap 24 órájában igazítja a fogakat.

Úgyhogy ezt tanácsoltam Eszternek is, hogy kérdezzen rá például erre a részletre. Mert, ha van lehetőség a kivehető fogszabályozásra, én biztosan azt választanám a helyében, akkor is, ha tovább tart. Így nem kellene aggódnia attól, hogy esetleg nem tudná megszokni a fogszabályzót.