július 13, 2020

Műanyag ablak, vagy téli autógumi?

A műanyag ablakok térhódítása megkérdőjelezhetetlen, hiszen a hő és hangszigetelésben nagyon nagy szerepet játszanak. Egy megfelelő nyílászáró kiválasztása épülő háznál a legfontosabb, és a régebbi házak tulajdonosai az első között szokták lecserélni az elöregedett, elvetemedett, fa nyílászárókat jól szigetelő műanyag ablakokra. Sokan úgy vannak vele, hogy egy kis anyagi ráfordítással, mely a műanyag ablak megvásárlásával jár, későbbiekben annak ára megtérül, hiszen a közüzemi számlák díjai csökkenni fognak. Valamint esztétikai szempontból sem elhanyagolhatóak a műanyag ablakok, nagyon mutatós darabok tudnak lenni. A szüleim is fontolgatják, hogy lecseréltetik a fa nyílászáróikat, ám egyszerre csak egy projektbe tudnak belevágni, ami így hát vagy nyílászárót cserélnek, vagy pedig téli autógumit vásárolnak. A tél köszöntével már rendelkezniük kell a téli gumival, hogy le tudják a nyárit cserélni rá. Nagyon fontosnak tartom, hogy biztonságosan tudjanak közlekedni az utakon, és ehhez a biztonsághoz elengedhetetlen, hogy az autó gumi állapota is a közlekedésnek megfelelően ne legyen kopott, az anyagszerkezete se legyen foszlott, vagy foszlásnak induló, ez mind meg tudja akadályozni, hogy az autó az út burkolatához jobban tudjon tapadni. Ez pedig nagyon veszélyes, főleg akkor, amikor az útviszonyok megváltoznak, a száraz, kiszámítható közlekedési formát ősz végén, tél beköszöntével felváltja a csúszósság, a dér ráfagy hajnalba az útra, vagy éppen a hó kezd esni és rögvest 10 – 15 centi hóval találja szembe magát az ember. Ezért is javasoltam a szüleimnek, hogy mindenképpen most a téli gumi vásárlásra koncentráljanak ez az ő érdekük jobban, hogy a közlekedésük biztonságban tudjon folyni, utána jöhet majd a műanyag ablak.

Ezt be is látták, hogy ez élvez a fontossági sorrendben előteret, de nem tudták, hogy hol induljanak el a téli gumi keresésben. Találtam nekik egy remek oldalt, ahol éppen pont téli gumi akció volt. Ennek a kiírásnak nagyon megörültem, hogy ősszel ilyennel rukkoltak ki, hogy téli gumi akció, hiszen most minden ember számára ez az elsődleges, hogy biztonságban tudja köszönteni a telet. Így el is küldtem a szüleimnek az oldal elérhetőségét, hogy ők is nézzék meg milyen fajta téli gumi akciót ötlöttek ki a honlap tulajdonosai.
A szüleim el is látogattak az oldalra, ahol nagyon könnyen ki tudtak igazodni, még ők is az idősebb korosztály képviselői. Nem kellett sokat sem keresniük, azt az emlegetett téli gumi akciót, hiszen szembe ötlő volt, hogy hol is találtatik. Egyébként az oldal keresője nagyon könnyedén használható, egyfelől rá lehet úgy szűrni a gumikínálatukra, hogy téli, nyári, négyévszakos, valamint úgy is, hogy beírjuk, hogy milyen márkájú az autó, és annak évjárata alapján dobja ki, hogy melyik az oldal kínálata alapján a jó méret. Rengeteg fajta, márkájú gumik közül tud választani az érdeklődő, majd a legjobbat meg is tudja rendelni, és semmi energia ráfordítással, már az ajtajában kopogtat a futár, hogy hozta a gumikat. Szüleim is így jártak el, megtalálták a számukra megfelelő, tehát ár és érték arányban is elfogadható és igen jó minőségű gumikat, majd pár napon belül már házhoz s hozta a gumikat a futár, így már csak azt kell megoldaniuk, hogy a kocsiba pakolják azokat, és elmenjenek a gumishoz lecseréltetni a most még fent lévő nyári gumikat, erre az új, szuper minőségű téli gumi szettre.