július 29, 2020

Az új házunk műanyag ablak cseréjének a története

Már elég sokszor említettem nektek az ablakcserét, de konkrétan még sosem írtam a Mi ablakcserénkről. Nem olyan rég mélyedtem el jobban az ablakcsere témájában.

Minden lány gyermekkori álma az esküvő, a szőke herceg, a kastély. Ha nem is minden lány, de a legtöbbjük szerintem már egészen kisgyermek kora óta arról álmodik, hogy milyen lakásban fog élni. Mindenkinek van egy álom-háza. Egy olyan ház, amiben lakni szeretne, amiben minden megvan, amire csak vágyik.

Ahogy telik az idő, ennek az álom-háznak a képe rendszerint nagyon meg szokott változni.

Emlékszem, amikor gyerek voltam, sokkal inkább valamiféle mesebeli palotát képzeltem el mesebeli otthonomként. Ez az elképzelés mindig változott, egyre reálisabb és reálisabb lett, míg végül tényleg eljött az idő, amikor saját ház vásárlására készültünk.

Az első lakás vagy házvásárlás mindig hatalmas esemény. Szinte törvényszerű, hogy ilyenkor minden ismerősünknek, családtagunknak és barátunknak van egy kéretlen tanácsa, amit szerintük muszáj megfogadnunk. A sok kéretlen tanács között pedig alig van használható.

Ilyenkor mindenki csak segíteni szeretne, a legnagyobb jó szándék vezérli őket, amikor a fotók alapján véleményt mondanak a lakásokról, amikor mindegyikről megvan mindenkinek a saját -legtöbbször negatív- véleménye.

Amit én szeretek, azt rendszerint az anyósom utálja, ami pedig neki tetszik, azt én nem akarom. Ez is mindenkinél szerintem így szokott alakulni. Nehéz mindenkinek megfelelni ebből a szempontból, ezért aki ház vásárlás előtt áll, annak a legnagyobb jó indulattal én is adok egy kéretlen tanácsot: A Te házad, Te fogsz benne lakni, azt válaszd, ami Neked tetszik!

Nehéz a sok nyomás ellenére is érvényesíteni az akaratunkat, de közel sem lehetetlen. Nekem is sikerült.

A sok ház nézés után sikerült megtalálnunk a párommal azt a házat, amit később álmaink otthonának nevezhetünk majd.

Semmi sem tökéletes, ez is egy olyan közhely, ami mindig igaz. De a kis ház inden hibája ellenére is belopta magát a szívünkbe. A szobák elosztása, a kert mérete, magának a háznak a mérete tökéletes volt, pont a mi igényeinknek megfelelő. A kerítés, a ház színe, még ezek az apróságok is tetszettek.

Néhány szobában nem tetszett a padló, nem tetszett a falak színe, de ezek olyan dolgok, amik nagyon könnyen orvosolhatóak. A legnagyobb probléma talán a nyílászárókkal volt.

A régi fakeretes ablakok nem tűntek valami bizalomgerjesztőnek, de nem tulajdonítottunk ennek igazán nagy jelentőséget, hiszen ez is viszonylag könnyen orvosolható. ÉS nem gondoltuk még akkor, hogy milyen nagy a különbség az egyes ablakok között.

Vicces, de pont az egyik nagynéném mondta, mikor neki is megmutattuk a megvenni kívánt házat, hogy neki azok az ablakok nem szimpatikusak. Persze, csak legyintettünk, hogy ez a legkisebb probléma.

Egyébként szerintem nem gond, ha az ember olyan házat vesz, amire ráfér a felújítás, aminek vannak kisebb-nagyobb szépséghibái, hiszen egy idő után úgyis szeretné azt egy kicsit átformálni, kicsit csinosítani, hogy tényleg minden igényének megfeleljen.

Velünk is így volt ez. Azt gondoltuk, majd szépen lassan mindent megjavítunk, mindent megcsináltatunk. Nem tűnt olyan nagy munkának.

Ahogyan ez mindig leni szokott, ahogy telt az idő, úgy szembesültünk a szeretett otthonunk hibáival. Voltak kevésbé és jobban zavaró dolgok, később kiderült, hogy a szelelő, nem jól szigetelő anlakok sokkal nagyobb kellemetlenséget okoznak, mint azt gondoltuk.

A régi fa ablakok ugyanis nem szigeteltek jól, azaz a hidegebb napokon jobban fel kellett öltöznünk, mert nagyon befújt a szél és olyan volt az ablakok közelében, mintha csak kint álltunk volna a szabadban.

Már akkor, az első telünkön megfogadtam, hogy valamit kezdeni fogunk az ablakokkal. Sajnos pénz és idő hiányában ezt a feladatot csak toltuk magunk előtt, sosem kezdtünk bele igazán nagyobb felújításba. A fürdőt, a nappalit, a konyhát, a hálószobákat nem volt annyira nagy munka felújítani, ezeket mindig abba lehet hagyni. Mindig akkor nyúltunk hozzájuk, amikor éppen volt időnk csinálni.

Az ablakcsere nem ilyen, hiszen nem lehet sokig ablak nélkül a ház. Abba, ha belevágunk, akkor végig is kell csinálni, nem hagyhatjuk félbe, nem halaszthatjuk későbbre.

A végső löketet mégis az adta, amikor az utcában az egyik házba betörtek az utcában. Az ott lakó pár nyaralni ment, és mikor hazajöttek, akkor az udvar felőli ablakuk hiányzott, és ki volt rámolva a lakás. A betörők éjszaka jöttek, kiszedték az ablakot és mindent elvittek, amit értek.

Elég nagy kárt okoztak nekik. Ők mondták, hogy nem volt valami jó az ablakuk, ők egy sokkal régebbi építésű lakásban laknak, könnyedén ki tudták szedni az ablakot és be tudtak menni a házba.

Nagyon szerencsétlen egy helyzet, ami felhívta a figyelmemet arra, hogy mennyire nem mindegy, milyen ablakai vannak a lakásunknak.

Magamban mondtam is, hogy most már lépnünk kell! Kell az a Műanyag ablak Neked, aki végre egy jól szigetelt, biztonságos otthonban akarsz élni!

Akkoriban már – mivel egy ideje amúgy is tervezgettük az ablakcserét – elkezdtem ismerkedni a műanyag ablakokkal.

Műanyag ablak Neked, aki végre egy jól szigetelt, biztonságos otthonban akarsz élni
Műanyag ablak Neked, aki végre egy jól szigetelt, biztonságos otthonban akarsz élni

A muanyagablakom.hu oldalt már akkoriban is nézegettem. Itt olvastam arról, hogy mik a műanyag ablakok előnyei, hogy mennyibe kerülnek ezek.

Tudtad, hogy a műanyag ablakok ára attól is függ, hogy mennyi légüreg van benne?

A légüregek egyébként azért is fontosak, mert segítenek a szigetelésben. A műanyag ablakok zajszigetelése nagyon jó, és nem is szökik ki a meleg, illetve nem szelelnek annyira, mint a fa ablakok. Ezért is választottuk ezt a fajta ablakot.

Sokkal biztonságosabbak is, mint a fa ablakok, sokkal nehezebben lehet kiszedni őket, és ha olyan típust választunk, akkor betörni is sokkal nehezebb. Ez az utcában történt betörés után kifejezetten fontos szempont volt a számunkra.

Mindennek a muanyagablakom.hu oldalon néztem utána.

Kiválasztottuk, hogy milyen típust szeretnénk, lemértük, mekkora ablakokra van szükség a házban, majd kerestünk egy olyan helyet, ahol viszonylag olcsón, vagyis mondjuk inkább úgy, hogy jó áron sikerült ablakokat vásárolnunk. Ezután a dupla üveges, jól szigetelő ablakainkat egy profi szakember gondjaira bíztuk. Az ablakcsere nem olyasmi, amit mi magunk meg tudtunk volna csinálni. Szerencsére találtunk egy nagyon megbízható céget, akiket megbíztunk az ablakcserével.

Gond nélkül sikerült is az ablakcsere, mi pedig azóta is élvezzük a műanyag ablakok előnyeit. sokkal jobban szigetelnek, sokkal csendesebb lett az otthonunk.

Ezelőtt, ha éjszaka elment egy motor vagy egy autó az utcán, mindig hallottam, sőt, néha még a távoli vasútközlekedés zaja is behallatszott, de ezek az ablakok annyira jól szigetelnek, hogy ezekből semmit sem hallok, amikor be vannak csukva.

Persze nyáron többet vannak nyitva, de alapvetően sokkal jobban szigetelnek és sokkal nagyobb biztonságban is érzem magamat ezekkel az ablakokkal. Nagyon jó döntést hoztunk, amikor a műanyag ablakok mellett tettük le a voksunkat.

Igaz, az ablakcsere, hiába is keressük meg a legjobb ajánlatokat, kifejezetten drága mulatság, de teljesen megéri ennek ellenére is. Amíg fa ablakaink voltak, nem gondoltam, hogy ilyen nagy különbséget jelenthet a műanyag ablak, de most, hogy műanyag ablakaink vannak, soha nem térnék vissza a fa ablakokhoz, és ezzel szerintem sokan mások is így vannak.